SOLK

 

 

Heb je last van buikpijn, hoofdpijn, Chronische vermoeidheid, pijnlijke gewrichten of andere misschien wel vage lichamelijke klachten. Heeft de huisarts of specialist geen oorzaak kunnen vinden? Heb je moeite om een schooldag vol te houden, met vrienden of vriendinnen af te spreken of te kunnen sporten?

Dan kan er sprake zijn van SOLK.

 

Wat is SOLK ?

 

SOLK staat voor Somatisch Onvoldoende Verklaarde Lichamelijke Klachten.

Dit zijn klachten die medisch niet verklaarbaar zijn, maar wel verklaard kunnen worden vanuit andere factoren (zoals onder andere gevoelig voor spanning zijn of perfectionistisch).

 

We spreken van SOLK als je door de chronische pijn- of vermoeidheidsklachten niet meer in staat bent om je leven te leiden zoals je dat gewend was. Je kunt bijvoorbeeld niet meer zelf naar school fietsen, je hebt minder contact met vrienden of vriendinnen, je kunt geen leuke dingen meer doen, je kan niet meer sporten of werken zoals voorheen.

 

Het komt voor dat er wel lichamelijke klachten en of andere oorzaken gevonden worden maar zijn de klachten ernstiger of langduriger dan dat je op grond van die aandoening zou mogen verwachten. Ook dan spreken we van SOLK.

 

Het behandelprogramma

 

In de behandeling wordt gekeken naar de lichamelijke klacht en het omgaan daarmee en hoe je negatieve gevolgen hiervan kunt beperken. De behandeling is niet gericht op het zoeken naar de oorzaak. Steeds meer doen en durven, je grenzen verkennen en erkennen, je gedachten ombuigen en zelf de regie in eigen handen durven nemen.

Binnen het behandelprogramma kan er een coach of psycholoog geraadpleegd worden.

Als je mentaal sterker bent ( bijvoorbeeld minder gevoelig voor spanning op school, minder perfectionistisch, beter kunnen omgaan met de druk van buitenaf) kun je ook lichamelijk meer aan.

 

Actieve rol

 

De behandeling is gericht op jouw toekomst, op het vinden van mogelijkheden en op het vergroten van de kwaliteit van leven. Alleen jij kunt je leven veranderen. Jouw eigen actieve inzet is daarom noodzakelijk om de revalidatie te laten slagen. Wil jij weer je leven kunnen leiden zoals je dat gewend was en baas kunnen zijn over je eigen lijf?

Meld je dan aan bij Fysiotherapie R. Minkenberg & G. Theisen en vraag naar Joëlle Kevelam om hier samen aan te werken. Telefoonnummer 0475-532102

 

 

2015 Copyright: Vergoossen Media Design

©