SCHROTH BEST PRACTICE PROGRAM

 

 

Een nieuwe manier van trainen voor scoliosepatiënten en één van de twee evidence based therapieën in Nederland. Sinds juni 2015 in Nederland en vanaf nu bij ons in de praktijk!

De 3-dimensionale Schroth oefentherapie is een behandelmethode die in Duitsland al jaren met veel succes wordt toegepast bij jongeren én ouderen met scoliose. In Nederland is deze behandelmethode echter nog vrij onbekend, maar steeds meer in opkomst gezien het feit dat het de best bewezen oefentherapie is bij scoliose. Ook bij andere wervelkolomafwijkingen zoals deze voorkomen bij aandoeningen zoals M. Scheuermann, waarbij er o.a. sprake is van kyfosering (ronde rug) van de borstwervelkolom, heeft deze methode zijn nut bewezen.

 

 

Onderzoek en behandeling

 

De scoliosepatiënt wordt ingedeeld volgens een Schroth-classificatie waarna er een specifiek, op de individuele patiënt afgestemd, oefenprogramma wordt aangeleerd. Het doel van de Schroth-oefeningen is het voorkomen/reduceren van progressie van de scoliose middels zeer specifieke oefeningen.

 

De Schroth-therapie richt zich op de driedimensionale veranderingen bij scoliose.

Essentieel is de actieve benadering, het ontwikkelen van bewegingsmotivatie en competentieontwikkeling.

De zelfhulp staat centraal! De scoliosepatiënt traint middels actieve oefeningen zo veel mogelijk in de thuissituatie.

De driedimensionale oefentherapie bestaat uit het zeer specifiek werken aan de asymmetrieën van de wervelkolom en de daardoor ontstane musculaire dysbalans. Houdingsverbetering is een belangrijk onderdeel van de Schroth-behandeling.

Deze aanpak werkt zowel bij kinderen, jongeren als volwassenen. De Schroth Best Practice benadering is zeer functioneel en praktisch, waardoor men niet alleen maar oefeningen meekrijgt, maar ook handvatten voor het dagelijkse leven (denk aan zitten, staan en lopen).

 

Vooral bij oudere scoliosepatiënten maar ook bij patiënten met andere wervelkolomdeformiteiten komen geregeld pijnklachten voor. De Schroth-oefeningen kunnen helpen om deze klachten te voorkomen of te verminderen.

 

Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met de praktijk

en vragen naar Joëlle Kevelam.

 

j.kevelam@minkenberg-theisen.nl

Tel nr 0475-532102

Meer informatie over het Schroth Best Practice Program:

http://schrothbestpractice.com/

 

 

2015 Copyright: Vergoossen Media Design

©