OEDEEMFYSIOTHERAPIE

 

 

Wie is de oedeemfysiotherapeut?

 

De oedeemfysiotherapeut is een fysiotherapeut die zich gespecialiseerd heeft op de behandeling van mensen met oedeem (=vochtophoping). Bij fysiotherapie R. Minkenberg & G. Theisen staan wij als oedeemfysiotherapeuten voor u klaar.

 

Oedeem is een overmatige ophoping van vocht in het weefsel tussen de cellen van het lichaam en ontstaat door een verstoord evenwicht in aan- en afvoer van vocht. De oorzaak van deze disbalans kan zeer divers zijn, zo kan er sprake zijn van lymfoedeem (overbelasting van het lymfestelsel door een aangeboren afwijking of door bijvoorbeeld een operatie of trauma), veneus oedeem (door een afwijking in de afvoerende bloedvaten) of lipoedeem (vochtophoping tussen de vetcellen).

 

Wat kunnen wij voor u betekenen?

 

Hoewel de meeste mensen er niet bij stilstaan, brengt zwelling in het lichaam vervelende gevolgen met zich mee in het dagelijkse leven.

 

Door de zwelling wordt het moeilijker een ledemaat te bewegen en kan na lange tijd de huid veranderen en wratjes, droogheid of zelfs wondjes vertonen. Hierdoor wordt het moeilijker om activiteiten zoals huishouden, werk of sport uit te voeren met de nodige sociale beperkingen van dien.

 

De oedeemfysiotherapeut helpt u de zwelling te verminderen en leert u hoe u de zwelling zelfstandig onder controle kunt houden. Samen met u kijkt de therapeut welke behandeling het beste bij u past om uw persoonlijke einddoel te bereiken.

 

Tijdens de eerste behandeling zal de therapeut een vraaggesprek met u voeren om een overzicht te krijgen van uw persoonlijke situatie en om uw einddoel vast te stellen. Vervolgens wordt de zwelling bekeken en onderzocht en zal de omvang worden gemeten om met regelmaat te kunnen controleren wat de voortgang van de therapie is.

 

De oedeemfysiotherapeutische behandeling bestaat over het algemeen uit vijf onderdelen, elk aangepast op uw eigen situatie:

 

  • huidverzorging, controleren huid en adviseren over verzorging

 

  • manuele lymfedrainage, handmatig afvoeren van het vocht

 

  • compressietherapie (we hebben een zeer breed assortiment aan compressietechnieken om middels externe druk het vocht af te voeren)

 

  • oefentherapie, in groepsverband of individueel de afvoer van het vocht bevorderen

 

  • zelfmanagement, zelfstandig leren om uw lichaam oedeemvrij te houden

 

Wordt oedeemfysiotherapie vergoedt?

 

Als u last van zwelling heeft in het lichaam, kunt u contact opnemen met uw huisarts of behandelend specialist in het ziekenhuis. Uw huisarts of specialist kan u vervolgens naar ons verwijzen. De behandeling wordt door de meeste verzekeraars (mits u een verwijzing heeft van de arts) als chronische indicatie vanuit de basisverzekering vergoedt.

 

Heeft u vragen?

 

Mocht u vragen hebben betreffende oedeemfysiotherapie van Fysiotherapie R. Minkenberg & G. Theisen, dan kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen met een van onze therapeuten via de onderstaande gegevens.

 

Vriendelijke groeten van het oedeemteam van Fysiotherapie R. Minkenberg & G. Theisen,

 

Joëlle Kevelam

 

 

2015 Copyright: Vergoossen Media Design

©