CLAUDICATIO INTERMITTENS

 

 

Claudicatio intermittens Midden-Limburg

 

Fysiotherapie R. Minkenberg & G. Theisen is aangesloten bij het samenwerkingsverband tussen praktijken die in Midden-Limburg zich bekwaamd hebben in de behandeling van claudicatio intermittens, beter bekend als “etalagebenen”.

 

Wat is claudicatio intermittens?

 

Claudicatio intermittens staat ook wel bekend als “etalagebenen”. Bij claudicatio intermittens krijgt u tijdens het lopen pijn, kramp of een doof of moe gevoel in uw been. De klachten kunnen in de voet, de kuit, het dijbeen of de bil optreden. Als u stilstaat verdwijnen de klachten. Loopt u weer verder, dan beginnen de klachten na eenzelfde loopafstand opnieuw.

 

Hoe ontstaan de klachten?

 

Tijdens het lopen hebben de spieren extra zuurstof nodig. Zuurstof zit in het bloed en wordt door de bloedvaten aangevoerd. Bij claudicatio intermittens zijn de bloedvaten van het been vernauwd. Als u dan gaat lopen, stroomt er te weinig bloed door het been. De spieren krijgen te weinig zuurstof en daardoor krijgt u de klachten.

 

Door stil te staan komen de spieren tot rust. De bloedstroom krijgt dan de kans het zuurstoftekort aan te vullen. Daardoor verdwijnen de klachten. Als u sneller loopt of een helling oploopt, kost dat meer inspanning. U krijgt dan sneller klachten. Ook als het koud is, trekken de bloedvaten door de kou samen en krijgt u eerder klachten.

 

Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?

 

U kunt de bloedtoevoer naar uw benen verbeteren door regelmatig te gaan wandelen. Loopoefeningen zorgen ervoor dat de bloedstroom door de kleinere vaten toeneemt. Geleidelijk ontstaan er 'sluiproutes' die het bloed om de vernauwde vaten heen leiden. Op deze manier worden uw benen weer beter van bloed voorzien. De spieren krijgen meer zuurstof en u heeft minder gauw klachten. Na verloop van tijd kunt u een grotere afstand afleggen voordat de klachten optreden. Onze fysiotherapeuten kunnen u hierbij begeleiden. Zij hebben zich bekwaamd in het verbeteren van uw loopafstand, oefeningen en geven van advies. De desbetreffende fysiotherapeut fungeert dus min of meer als uw persoonlijke coach en zal er samen met u voor zorgen dat u zo snel mogelijk de klachten onder controle heeft.

 

Heeft u last van “etalagebenen” of wilt u simpelweg meer informatie? Neem gerust, volledig vrijblijvend, contact met ons op.

 

2015 Copyright: Vergoossen Media Design

©